Beşir Ayvazoğlu ile Bilgece Bir Söyleşi

BİLGE Yazarlar Projesi kapsamında planlanan Çevrimiçi Yazar-Öğrenci Buluşmalarımızın ilkini 12 Mart Cumartesi Günü değerli yazarımız Beşir Ayvazoğlu ile gerçekleştirdik. İlk olarak kendi yazarlık yolculuğunun nasıl başladığına değindi Ayvazoğlu. Çok küçük yaşlarda yazma ile tanıştığını söyleyen yazarımız, “Asıl okuyucu kendinizsiniz. Kendiniz için yazın.” diyerek genç yazarlarımıza yaza yaza yaşamak ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Yazmak bir süre sonra yaşam tarzınız oluyor, diyen yazarımız gençlere yol gösterici tavsiyelerde bulundu. Beşir Ayvazoğlu ile yaptığımız söyleşiden bazı notlar şöyle:

– Kararlı, sabırlı ve istikrarlı olmalısınız.

– Kendinizi eleştirmelisiniz.

– Zor beğenir olmalısınız.

– Çok okumalı, çok yazmalı ve çok düşünmelisiniz.

– Sıradanlıktan kaçınmalısınız.

– Yazmak yalnızca bir metin inşa etmek değil aynı zamanda kendinizi inşa etmektir.

– Önce kendiniz için yazmalısınız.

– Her gün yazmak gerekir. Bir ay yazmazsanız kaleminizin tutuklaştığını görürsünüz. Her gün yazmak kaleminizi güçlendirir.

– Kolaycılığa sapmamalı zora talip olmalısınız.

– Basılı metinlerden kopmamalısınız.

– Sosyal medya ile çok meşgul olmak yazarı sığlaştırır.

– Sayfalarca yazdığınız bir metni atmayı göze alamazsanız yazar olamazsınız.

– Elinize aldığınız iyi bir kitabın içindeki metinler defalarca yazılmıştır.

– Sabırlı olmalısınız. Yazdığınız şeyleri başkalarıyla paylaşacak noktaya gelmek sabır gerektiren bir süreçtir.

– Yazar, sıcağı sıcağına hatalarını göremez. Bu nedenle yazdıklarınızı hemen paylaşmamalısınız. Yazdıklarınıza başka bir gözle bakabilmeniz için bir müddet uzaklaşıp soğumanız gerekir.

– Her iyi kitap sancıyla doğar.

– Edebiyat, insanın duruşunu ortaya koyan bir sanattır, yoldur.

– Edebiyatçı ise, dil içinde dil yaratan insandır.

Çok sayıda biyografi yazmış olan yazarımız biyografi yazmanın da öneminden bahsetti. “Yazdığınız kişinin yaşıyor olması gerekiyor. Sadece yazdığınız kişinin kendisini değil çevresini de ele almalısınız. Yaşadığı dönemi anlamanız ve tam olarak ortaya koymanız gerekir.” diyen yazarımız, biyografi yazmanın tarihte belli bir yere odaklanmak olduğunu ifade etti.

Edebi biyografinin roman tadında olması gerektiğini vurgulayan Ayvazoğlu, çok okumanın ve çok yazmanın bu beceriyi geliştirmedeki kilit rolüne dikkat çekti.

Son olarak Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Haşim, Refik Halit Karay, Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal, Nazım Hikmet gibi isimlerin mutlaka okunması gerektiğini söyledi.

Genç yazarlarımız için oldukça faydalı geçen bu söyleşi için Sayın Beşir Ayvazoğlu’na çok teşekkür ederiz.

Benzer Gönderiler